[vc_row row_type=”6″ maxslider_image1=”8781″ maxslider_image2=”8777″ maxslider_image3=”8782″ maxslider_image4=”8783″ maxslider_image5=”8784″ video_fullscreen=”true” video_type=”video/youtube”][vc_column][vc_column_text]

Møt Terapihunden og Lesehunden Beauty!

Beauty har erfaring fra omsorgssentre, sykehjem, bibliotek, barneskoler, universitet, høyskoler og i private hjem.
Hun er ledig for oppdrag i Viken, Oslo og omegn.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Beauty er ei veldig tålmodig og sjarmerende Border Collie-frøken på 12,5 år som elsker kos og godbiter. Hun er utdanna besøkshund, terapihund, skolehund og lesehund gjennom NODAT, Pet Partners, Norske Terapihundskolen og Svenska Terapihundskolan. Beauty har over 10 års erfaring på ulike instutisjoner hvor hun har jobba på omsorgssentre, sykehjem, bibliotek, universitet, høyskoler, barneskoler og i private hjem.
Beauty konkurrerer også i Rallylydighet og Kreativ Lydighet, samt er med på diverse innspillinger for film og TV innimellom.
På fritiden liker Beauty å trene triks, svømme, tigge mat og slappe av på sofaen, men også løpe i skogen og leke med “lillesøster” Karma eller andre hundevenner.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8787″ img_size=”” alignment=”center” style=”vc_box_rounded”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”

Hvordan jobber vi?

“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vi jobber både én til én og i grupper. Vi jobber max 2 timer om gangen. Én til én kan de lese for Beauty og gjøre lekser sammen med henne, trene triks, kose osv. Øke mestringsfølelsen, selvtilliten, få følelsen av å bli trengt ved å børste Beauty, gi vann, gå tur osv. Selve kosen og omgang med hund øker også velværehormonet oxytocin, samt senker blodtrykk og kortisol.
Gruppeøvelser (max 5 stk per gruppe) kan være kroppsagility, samarbeidsøvelser, gjøre triks, kos og klapp osv. Beauty kan også brukes i en typ gruppesamtale-setting hvor den som snakker kan sitte og kose på Beauty for å roe ned osv.
Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre!
Vi tilpasser opplegget alt ettersom hva dere er på jakt etter. Det anbefales at mål og delmål blir satt i samarbeid med dere som er enten helsepersonell/lærere/terapeuter eller andre profesjonelle da jeg ikke er utdannet helsepersonell selv.

Vi tar 1000 kr per time + kjøretillegg. Rabatter kan ordnes om det bestilles flere timer samtidig.
Ta kontakt for et uforpliktende møte om du er nysgjerrig![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Terapihunden arbeidsområde

  • Øke verbal og sosial interaksjon i en gruppe (f.eks. i en demensavdeling)
  • Øke konsentrasjonsevnen
  • Reduser kognitive forstyrrelser
  • Utvikle reaksjonsevnen
  • Øke selvtilliten
  • Redusere angst og uro
  • Lindre depresjon
  • Forbedre langtids- og kortidsminne
  • Forbedre/utvide ordforrådet og taleevne
  • Forbedre forståelsen/kjennskap til begreper som størrelse, form og farge
  • Øke motivasjonen
  • Skape indre og ekstern motivasjon
  • Øke ønske om å være involvert i gruppeaktiviteter
  • Øke ønske om å samhandle med andre
  • Øke ønske om å samhandle med ansatte
  • Forbedre styrke, bevegelighet og balanse
  • Forbedre finmotorikk
  • Øke kondisjon og redusere overvekt
  • Forbedre rullestolshåndtering
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Effekter av terapihundsarbeid

  • Økt motivasjonen til å bevege seg
  • Pasienten må fokusere mer på hunden på tur enn sine egne skritt
  • Vilje til å trene gir framgang (f.eks. enklere å holde tritt med hunden på tur)
  • Å kjenne seg behøvd. Gi mat, omsorg og passe på hunden
  • Stimulering av hukommelsen (vanlig hos eldre er at barndomsminner kommer tilbake, de husker hunden de hadde, der de bodde, livet før etc.)
  • Pasienter samhandler mer med hverandre. Hunden skaper samtalemner
  • Å bli undersøkt i hundens nærvær kan gi økt trygghet (når forholdet med hunden er godt etablert )
  • Føler aksept. Hunden har ingen fordommer
  • Økt initiativ fra pasienten. Å ta vare på et annet individ kan stimulere ønsket om å gjøre mer for det
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text=”

Dyreassistert terapi

“][vc_column_text]

Det at hunden kan være nyttig innenfor omsorg har de siste årene stadig blitt mer kjent. I England, Frankrike, Japan og USA, har de i flere tiår benyttet hundene til å påvirke menneskers helse, og også i Skandinavia begynner man å innse verdien av dyr innenfor omsorg. Forskning på temaet gjennomføres omfattende rundt om i verden, og i Sverige er det mange pågående studier, og i flere deler av landet brukes hunder daglig hos ulike instutisjoner.

Den internasjonale betegnelsen for å arbeide med hunder innenfor omsorg er Animal Assisted Interventions (AAI). Dyreassisterte intervensjoner (DAI) på norsk, er et paraplybegrep som omfatter dyreassisterte aktiviteter (DAA), dyreassistert terapi (DAT) og dyreassistert pedagogikk (DAP).

I Skandinavia er det et fåtalls utdanningsinstitusjoner, hvor en av de største er Svenska Terapihundskolan og Norske Terapihundskolen. Hunder og hundeførere som fullfører disse programmene blir sertifiserte som terapihundsekvipasje, og hundene får status som sosiale tjenesterhunder med tilhørende tjenestetegn.

De elementene som inngår i programmet er godt utprøvd i eksisterende virksomheter over hele verden.

Ekvipasjen som er sertifisert er grundig testet og trent til å takle stress og stressende situasjoner. Hunder skal kunne håndtere plutselige raserianfall av en pasient, tolererer at noen tar hardt på dem eller skriker, være lydhør overfor utydelig tale og tvetydig kroppsspråk, kunne stimulere en sløv eller deprimert person, roe en overaktiv eller rastløs, motivere en initativløs til aktivitet etc. Under utdannelsen trenes hundeføreren sin evne til å tolke hundens signaler og håndtere hunden i enhver situasjon for å opprettholde sikkerheten for både hund og pasient.

Det å motivere pasienter til langvarig, noen ganger smertefullt og kanskje kjedelig trening er ikke alltid like lett, spesielt hvis personen er dement eller har en hjerneskade. Men med hunden så kommer det av seg selv. Under treningens gang bidrar terapihunden til å være en naturlig ekstern motivator for å styrke pasientens indre motivasjon. Sammen med terapihunden arbeider man hovedsaklig for å trigge motivasjon til å ønske å forbedre, utvikle, gjenvinne, osv. En pasient med nedsatt hukommelsesfunksjon eller konsentrasjonsevne kan gjennom terapihundsøvelser trene på en meningsfull måte der formålet er tydelig og lett å forstå. En pasient med redusert styrke og balanse, kan etter en halvtime på treningmatten ha trent uten å ha merket det, og også hadde det gøy i mellomtiden.

I begynnelsen av treningsperioden gjøres en kartlegging av pasientens bakgrunn, fysiske eller psykiske hinder, dagens situasjon og pasienten og/eller pårørende og ansattes ønsker. Deretter setter man sammen realistiske og konkrete mål og delmål. Så er det fysioterapeuten/læreren/fagpersonen og terapihundførerens oppgave å utarbeide en treningsplan. En kontinuerlig evaluering blir gjort underveis, og mot slutten av treningsperioden gjøres en sluttevaluering med pasienten/pårørende.

Det fine med å bruke hunden som et “verktøy” i treningen er at hunden ikke bryr seg noe om hvordan pasienten ser ut, oppfører seg, eller lukter. De liker folk og sosialt samvær med dem, bringer glede og stimulerer ønsket om å oppnå noe. Et stort problem innenfor omsorg er at pasienten kan bli innlagt på sykehus. Man blir den som alltid trenger hjelp. Med terapihunden kan man snu dette til at pasienten får hjelpe noen andre. Med terapihundøvelser og stell av hunden kan man føle seg nødvendig og nyttig, gjøre en forskjell for noen andre og dirigere fokus bort fra sin egen sykdom eller uførhet.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]